Surat Prak Amar Pinat kepada Raja Long Umar (MS 40320/7, f.172) berkaitan masalah curi binatang dan rancangan perang ke Riau dan Perak (Ahad, 2 kalam bulan tujuh tahun kambing) - Perak Letters, .
Surat daripada adinda Prak Amar Pinat sampai pada kekanda Raja Long Umar