EFFECT OF WING FORM AND WATER CURRENT ON THE DYNAMICS OF AN UNDERWATER GLIDER - JAVAID, MUHAMMAD YASAR (2016)
Underwater glider (UGS) adalah kenderaan dalam air yang bersayap didorong oleh daya apungan yang menukarkan gerakan menegak ke gerakan mendatar. Walaupun prestasi meluncur adalah sebahagiannya dipengaruhi oleh sayap dan arus air, kesannya ke atas prestasi meluncur tidak banyak dikaji.