C02 ABSORPTION FROM NATURAL GAS USING PIPERAZINE PROMOTED 2-AMIN0-2-METHYL-1-PROPANOL SOL VENT AT HIGH PRESSURE CONDITIONS - ABDUL HALIM, HAIRUL NAZIRAH (2016)
Penyerapan C02 untuk penyingkiran pukal C02 yang berkepekatan tinggi daripada gas asli telah dikaji dengan menggunakan bahan penyerap alternatif: larutan campuran 2-Amino-2-Methyl-1-Propanol (AMP) dimangkinkan oleh Piperazine (PZ). Eksperimen penyerapan telah dikendalikan di dalam sebuah turus penyerap berskalakecil yang dipadatkan dengan penyendat kasa logam Sulzer. Prestasi proses bagi penyerap alternatif telah dibandingkan dengan larutan MEA sebagai penyerap tanda aras pada pelbagai tekanan operasi dalam lingkungan 0.\0 to 5.05 MPa