Hybrid Matrix–Vector Multiplication Encoding for Low−Density Parity−Check Encoder in WiFi and WiMAX - ANGGRAENI, SILVIA (2018)
Low−density parity−check (LDPC) adalah error correcting code (ECC) dengan prestasi cemerlang yang digunakan dalam proses encoding. Encoding menjana redundasi atau bit parity yang mencukupi untuk mengesa dan membetulkan error. Setiap LDPC encoding menggunakan matrix−vector multiplication (MVM). Pelaksanaan MVM dalam LDPC encoding boleh dilakukan dengan litar dengan beralih atau litar tanpa beralih. Delay rendah daripada architektur LDPC yang menggunakan litar MVM tanpa beralih memerlukan beberapa ribu XOR.