Biological Treatment of Produced Water - KHONG, FONG CHEE (2012)
PW adalah sisa air terbesar bagi pengeluaran hidrokarbon. PW hadir dalam takungan dengan sumber hidrokarbon dan dibawa ke permukaan dengan minyak mentah atau gas asli semasa operasi carigali. Impak dan kesan membuang PW ke dalam sungai atau laut, telah menjadi satu isu besar kepada alam sekitar. Kilang penapisan yang tidak memenuhi syarat tidak lagi dibenarkan untuk membuang sisa PW ke muara pantai atau ke laut. Oleh yang demikian, ia adalah penting ketika mengendalikan sisa air dengan cekap dan kos efektif untuk memastikan ia telah memenuhi piawaian dan undang-undang. Rawatan biologi merupakan satu pendekatan yang berkesan dan ekonomi untuk merawat jumlah pengeluaran air yang berkuantiti besar daripada aktiviti carigali untuk mengurangkan kandungan bahan organik. PW yang mengandungi kandungan garam/masin yang tinggi serta Iain-lain bahan toksik yang boleh memjejaskan metabolisme mikroorganisma justeru merencatkannye plasmolysis mikroorganisma dalam kehadiran garam jika tiada adaptasi sebelum rawatan biologi (anaerobik dan aerobik). Motivasi utama menjalankan rawatan biologi kadang kala dianggap sebagai sukar, tetapi pada hakikat, mikroorganisma telah menunjukkan bahawa mereka dapat menyesuaikan diri dengan baik kepada sisa air ini. Eksperimen mesopilik telah dijalankan untuk menilai prestasi rawatan anaerobik Aliran-Atas Selimut Enapcemar anaerobik (UASB) dan Hibrid Aliran-Atas Enapcemar Selimut anaerobik (HUASB) dalam merawat PW dengan dan tanpa prarawatan kimia (pembekuan dan pemberbukuan menggunakan klorida ferric) pada masa tahanan hidraulik (HRT) 5 hari, 4 hari, 3 hari, 2 hari dan 1 hari . Rawatan prestasi aerobik menggunakan SBR dalam merawat sisa air anaerobik (UASB dan HUASB) juga dikaji. Pengurangan COD dilihat lebih baik pada HRT 5 hari sebelum pra-rawatan dengan klorida ferric. Ini mungkin disebabkan tempoh penyesuaian yang panjang, 71 hari (maksimum penyingkiran COD adalah 67.5%), berbanding dengan selepas pra-rawatan klorida ferric, 38 hari sahaja (Pengurang COD maksimum adalah 59.9%). Adaptasi yang lama terutama pada HUASB reaktor menunjukkan keseluruhan pengurangan VFA adalah dalam julat 1 - 10 mg / L. BOD5 berkurang hampir kepada 90% pada kedua-dua UASB dan HUASB rektor. Naftalena adalah konstituen utama yang mewakili 93.0%> daripada jumlah 16 PAH yangditemui dalam infiuen. Kedua-dua reaktor dapat mengurangkan PAH shampir sepenuhnya dengan degradasi melebihi 99.6% di semua HRTs yang diuji. Kandungan warna dan kekeruhan Berjaya dikurangkan sebanyak 98.0%). Kandungan boron telah berkurang sebanyak 60.1% daripada 5.5 mg/L dari 13.8 mg/L. Kandungan barium pula berjaya dikurangkan sebanyak 88.6% kepada 0.8 mg/L daripada 7 mg/L. Apabila pH telah ditetapkan pada 10 menggunakan ferric klorida sebagai koagulan pada dos 2200 mg/L, untuk merawat pra-sampel air yang dihasilkan kerana ia memberikan hasil yang terbaik dan pH terakhir pada 7.75 adalah dekat denganpH (6.5-7.5) untuk mengendalikan rawatan anaerobik sebagai rawatan selanjutnya. Prestasi SBR merawat pra-dirawat PWanaerobik yang telah dirawatseolah-olah menjadi lebih baik kepada HRT hari lebih pendek sebagain infiuen. Purata pengurangan COD untuk HUASB-SBR adalah lebih tinggi daripada UASB-SBR. HUASB-SBR telah menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada UASB-SBR dari awal eksperimen. Bagi BOD5, kedua-dua reactor (UASB-SBR dan HUASB-SBR) dapat merendahkan purata lebih daripada 80.0%. Hasil keputusan menunjukkan bahawa secara keseluruhan, rawatan anaerobik-aerobik HUASB-SBR menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada UASB-SBR apabila infiuen telah ditukar kepada HRT lebih pendek dari HRT 5 hari untuk HRT 1 hari.