IMAGING FOR SKIN ROUGHNESS ANALYSIS - PRAKASA, ESA (2013)
Kcbanyakan kaedah penilaian kulit digunakan dalam amalan klinikal menggunakan deria visual dan sentuhan pakar dermatologi untuk menilai ciri-ciri dan syarat-syarat penyakit kulit. Walau bagaimanapun, penilaian bersifat subjektif dan menyebabkan perbezaan basil penilaian antara penilai. Kajian ini menyiasat masalah ukuran kekasaran kulit untuk penilaian luka psoriasis. Psoriasis adalab penyakit kulit yang tidak boleh diubati. menjejaskan 2-3% penduduk dunia. Psoriasis scaliness adalah parameter penilaian utama daripada Psoriasis Area and Severity Index (PAS!) yang bersifat subjektif. PAS! scqliness menentukan jumlah sisik pada permukaan luka. Kajian ini mencadangkan penggabungan algoritma 3D surface roughness dan teknik clustering untuk menentuka':l markah PAS! scaliness secara objektif.